Burundi

Onze partner CPCS (actief in Nepal) besloot samen te werken met UCBUM, een lokale actor, om best practices en methodieken met hen te delen, en om een opvang- en dagsocialisatiecentrum te openen voor jongeren en kinderen in straatsituaties. We steunen het "Ruhuka KIbondo" centrum sinds 2021.

Profiteer van meer dan 300 kinderen
Ondersteund door onze vereniging sinds 2021

"Ruhuka Kibondo" Centrum

In het hart van de stortplaats van Buterere bevinden we ons als een van de voddenrapers in 1971, wanneer zuster Emmanuelle voor het eerst arriveert in wat haar plaats van leven zal worden voor de komende 22 jaar. Maar we zijn inderdaad in 2021... 

Meer dan 5.000 mensen, van wie 46% kinderen, voeden zich op de stortplaats die de stad Bujumbura bedient. Gedwongen door armoede sturen veel huishoudens hun kinderen naar de vuilnisbelt om overgebleven voedsel te verzamelen dat als maaltijden voor het gezin zal dienen. De ondraaglijke omstandigheden waarin deze jonge mensen leven, vooral jonge meisjes, stellen hen bloot aan economische uitbuiting, seksueel geweld, alle gevaren van het straatleven... 

Onze partner CPCS (actief in Nepal) besloot samen te werken met UCBUM, een lokale actor, om best practices en methodieken met hen te delen, en om een opvang- en dagsocialisatiecentrum te openen voor jongeren en kinderen in straatsituaties, het "Ruhuka Kibondo" centrum. De dagcentra bieden psychosociale ondersteuning, een vrijetijdsruimte en hulp bij de oriëntatie van mensen in situaties van sociale uitsluiting en die bescherming nodig hebben. Mensen die het socialisatiecentrum bezoeken, profiteren ook van een maaltijd, domiciliëring overdag, infrastructuur voor hun persoonlijke hygiëne en gezondheidszorg, evenals integratie- en ondersteuningsworkshops.

Hier zijn een paar punten om je te helpen de situatie beter te begrijpen:
- Onzekere huisvesting: Gezinnen die op de Buterere-stortplaats wonen, wonen over het algemeen in geïmproviseerde onderkomens, zoals tenten, tinnen hutten of geïmproviseerde constructies gemaakt van materialen die uit het afval zijn gered. Deze woningen zijn vaak instabiel en bieden weinig bescherming tegen slecht weer en barre milieuomstandigheden.
- Middelen van bestaan: De bewoners overleven voornamelijk door afval bij elkaar te scharrelen op zoek naar recyclebare materialen, voedsel of andere zaken die doorverkocht kunnen worden. Ze werken in gevaarlijke omstandigheden en worden blootgesteld aan gezondheidsrisico’s en verwondingen.
- Gezondheids- en sanitaire omstandigheden: De omstandigheden zijn zeer precair. Bewoners worden blootgesteld aan ziekten, infecties en risico’s door vervuiling en giftig afval op de site. De toegang tot sanitaire basisvoorzieningen en gezondheidsdiensten is vaak beperkt, wat de gezondheidsproblemen verergert.
- Onderwijs en ontwikkeling: Kinderen die op de stortplaats wonen, zijn vaak verstoken van formeel onderwijs. Door hun precaire situatie, de noodzaak om te werken om hun families te onderhouden en het gebrek aan geschikte onderwijsinfrastructuur in de omgeving, ondervinden ze grote belemmeringen om naar school te gaan. Om al deze redenen werd het «RUHUKA KIBONDO Centrum» opgericht, een opvang- en socialisatiecentrum voor jongeren en kinderen die op straat leven. Het doel is om hen op elk moment toegang te geven tot een volledig aanbod van opvang en dagopvang.

Dit centrum staat elke dag toe aan 40 tot 50 kinderen:
1. worden opgevangen in omstandigheden die de menselijke waardigheid respecteren
2. hun veiligheid en bescherming te garanderen
3. eten, onderdak en hygiëne krijgen
4. een eerste medische (eerste hulp), psychologische en sociale evaluatie krijgen, uitgevoerd binnen het opvangcentrum of, in overleg, door externe professionals of organisaties
5. te worden georiënteerd/begeleid/doorverwezen naar elke professional of structuur die in staat is om hen de hulp te bieden die door hun toestand wordt gerechtvaardigd, in het bijzonder een centrum voor opvang en sociale reïntegratie, een stabilisatiecentrum of een vrijwillig pleeggezin.

Het dagopvang- en socialisatiecentrum houdt op de meest gepaste manier rekening met de behoeften van de persoon die er verblijft, in het bijzonder wanneer deze persoon behoort tot de personen die het meest blootgesteld zijn aan de risico’s van uitbuiting/misbruik en aan slechte voedings- en hygiënische omstandigheden.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons nieuws
Ik schrijf me in
Jaarverslag 2022

Dankzij gemotiveerde veldteams, dankzij uw steun en met de hulp van onze begunstigden, zijn de levens van duizenden vrouwen en kinderen in nood veranderd!

Blader door het jaarverslag