Democratische Republiek Congo

We ondersteunen 3 projecten in de DRC. Oser la Vie zorgt voor de zogenaamde "tovenaars" kinderen van Kinshasa. Het Juka Utante-project helpt weeskinderen via pleeggezinnen en biedt vrouwen die uitgesloten zijn van de samenleving een beroepsopleiding aan. Ten slotte is het Support-We-project een agro-pastoraal project waarvan de begunstigden voornamelijk jonge, zeer precaire moeders zijn.

Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor 600 kinderen
Ondersteund door onze vereniging sinds 2011

Oser la vie

Deze organisatie zorgt voor de zogenaamde ‘heksenkinderen’ van Kinshasa. We steunen ze al 7 jaar. Ze zorgen voor ongeveer vijftig kinderen. Hun prioriteiten: scholing, het voorkomen van uitsluiting van kinderen, het behoud van de kinderen in gezinnen na de re-integratie en, ten slotte, de jaarlijkse bewustmaking van de lokale bevolking voor de kwaadwillige beschuldigingen van hekserij aan het adres van kinderen, die gepaard gaan met mishandeling. Het programma maakt het de kinderen mogelijk om hun leven weer in handen te nemen en geleidelijk aan hun zelfvertrouwen te herwinnen.

Het tehuis ‘Mama Emmanuelle’ is inmiddels ook voltooid. Het biedt onderdak aan broers die niet opgevangen willen worden in verschillende gastgezinnen. 

Dit jaar:

In 2019 zal zowel de doeltreffendheid van dit tehuis, als de mogelijkheid om een tweede versie te voorzien voor de opvang van meisjes, geanalyseerd worden.

Juka Utante

Deze vereniging is gevestigd in Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï). Er worden projecten ontwikkeld voor weeskinderen (toegang tot onderwijs en gezondheidszorg), vrouwen en jonge moeders die uitgesloten zijn van de samenleving door hen een beroep te laten uitoefenen zoals naaien of bakken. Ze werd opgericht in 2011.

Al meer dan 100 meisjes en vrouwen hebben hun opleiding tot naaister volbracht en hebben een starterskit (naaimachine, draad en stof) gekregen waarmee ze zelfstandig kunnen worden.

In 2022 hebben 35 vrouwen toegang tot de naaiopleiding in het centrum van Mbuji-Mayi en worden 55 vrouwen rechtstreeks op het mijnterrein opgeleid.

Dit jaar, 2023, wordt een nieuwe inkomstengenererende activiteit voor deze vrouwen ontwikkeld. Dit is het fokken van konijnen. Er werden konijnenhokken gebouwd, konijnen gekocht en opleidingen gegeven. De verkoop van konijnen voor hun vlees moet deze jonge moeders zelfvoorzienend maken.

Mijn geliefde broeders en zusters, ik heb een getuigenis. Mijn naam is TINA, ik ben een naaister. Ik ben 15 jaar oud, ik ben gestopt met mijn studies in het 3e middelbaar. Ik deel graag mijn levenservaring met je. Ik werkte in de diamantmijn. Maar in de mijn misbruiken we onze waardigheid, al was het maar om geld te hebben en iets te eten met het gezin. Op een dag had ik de leden van de O.N.G JUKA UTANTE ontmoet, ze hadden mijn naam aangenomen, en ik kon beginnen met het leren naaien in hun structuur van BENA-CISUAKA. We leerden goed naaien en we kregen naaimachines en andere dingen, ik en de andere meisjes in mijn dorp. Momenteel naai ik, ik ben onafhankelijk en, dankzij mijn werk kan ik voor mezelf, voor mijn gezin en mijn eigen behoeften zorgen. Dit is waarom ik getuig dat Juka Utante me echt heeft geholpen, om goed voor mij te handelen, ik moet niet meer in de diamantmijn gaan. Ik heb al een baan, dankzij JUKA UTANTE Bedankt

Tina

Soutenons-nous

Dit project wordt sinds 2017 gesteund. Het doel is de ontwikkeling van een landbouw- en veeteeltproject in de buitenwijken van Kinshasa.

Het initiële project bestond uit het geven van een opleiding in landbouw en veeteelt aan jonge meisjes en jongens die niet naar school konden. Ongeveer vijftien jonge meisjes en jongens werden opgeleid in een periode van 2 jaar.
De jongeren eisten echter dat we hen betaalden om de opleiding te volgen, omdat ze geld nodig hadden om zichzelf te voeden. Dit betaalde opleidingssysteem was dus te duur en op lange termijn onrealistisch.

Geconfronteerd met deze moeilijkheden ontwikkelde het project zich als volgt:
- Ontwikkeling van een varkensstal met 60 varkens;
- Heraanplant van fruit- en groentebomen na een bosbrand in 2021;
- Aanleg van een boorgat op de boerderij om de plantages te bewateren en de varkensstal te reinigen/voeden;
- Installatie van zonnepanelen om de waterput te laten werken.

Vandaag gaat Soutenons-Nous een kleine coöperatie oprichten met jonge vrouwen en jongens die in precaire omstandigheden leven en die betrokken zullen zijn bij de werking van de coöperatie. We zullen hen de producten van de boerderij geven, die ze gaan verkopen en waarvan ze de winst houden, zodat ze een bron van inkomsten voor zichzelf kunnen creëren.
Er zal een verwerkingseenheid worden gebouwd om vlees en vleeswaren te produceren. Er is een generator aangescha om de verwerkingseenheid te laten draaien. De apparatuur voor de verwerkingseenheid werd in mei 2023 geleverd.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons nieuws
Ik schrijf me in
Jaarverslag 2023